Kohtuus kunnan toiminnassa
Ideoita kuntavaaliehdokkaille 2025
Johdanto
Kohtuusajattelu tarkoittaa poliittista ja taloudellista uudelleenjärjestelyä, jossa energian ja resurssien käyttö mitoitetaan maapallon kantokyvyn rajoihin. Ympäristökysymysten lisäksi sillä tarkoitetaan myös tasa-arvoisempaa tulonjakoa. Niinpä se liittyy kiinteästi myös kuntien toimintaan.
Kestämättömällä tasolla olevaa tuotantoa ja kulutusta on vähennettävä. Mitä tämä voisi tarkoittaa kunnan tasolla? Ympäristökysymykset ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus liittyvät kaavoitukseen, rakentamiseen, energiahuoltoon, liikenteeseen, vesi- ja jätehuoltoon, kiertotalouteen, joukkoruokailuun, sosiaali- ja terveydenhuoltoon, investointeihin eri toimialueilla ja kaupunkialueiden kasvuun.
Alla konkreettiset toimenpiteet kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille.
Kestävän tuotannon tukeminen
- Huomioidaan kunnan julkisissa hankinnoissa tavaran tai palvelun koko elinkaaren kestävyys ja ympäristöhaitat.
- Tuetaan sellaista paikallista toimintaa, joka edesauttaa tavaroiden korjaamista ja kierrätystä.
- Mahdollistetaan tavaralainaamoiden ja jakamistalouden toiminta.
- Rajoitetaan kunnan tiloissa ja omistamissa paikoissa epäekologisten tuotteiden ja palveluiden mainontaa.
Työnteon ja harrastamisen mielekkyys
- Edellytetään julkisten palveluiden kilpailutuksissa paikallista palvelutuotantoa.
- Tuetaan työntekijäosuuskuntia, itsensä työllistäjiä, kansalaisjärjestöjä ja vapaaehtoistyötä.
- Tarjotaan mahdollisuutta työajan lyhentämiseen kunnallisissa työpaikoissa.
- Tarjotaan vastikkeettomia tai edullisia palveluja mielekkääseen vapaa-aikaan. Tällaisia ovat mm. kirjastot, museot, kulttuuritapahtumat, puistot, ryhmätilat ja metsikköpolut.
- Lisätään kunnallisten kiinteistöjen, kuten koulujen, käyttöastetta tarjoamalla julkisia tiloja kansalaisjärjestöjen ja yhteisöjen toimintaan.
Energia
- Kohtuullistetaan julkisten kiinteistöjen lämmityksen tarvetta laskemalla tilojen lämpötilaa.
- Siirrytään kunnan energiantuotannossa ympäristöystävällisiin lämmitysjärjestelmiin. Tuki voi olla rahallista tai liittyä kaavoitukseen ja lupamenettelyyn.
Liikenne
- Vahvistetaan liikenneympäristöä kävelyä ja pyöräilyä suosivaksi ja autoilua vähentäväksi. Keinoja ovat mm. kaavoitus, autokatujen muuttaminen kävely- ja pyöräilykaduiksi, väylien kunnossapito, yhteiskäyttöiset pyörät ja pyöräpysäköinnin parantaminen.
- Kannustetaan irtautumaan henkilöautoilusta esimerkiksi tietulleilla ja pysäköintisäädöksillä. Tilalle tarjotaan toimiva, mahdollisimman laaja ja käyttäjälle edullinen julkinen liikenneverkko. Edistetään autojen yhteiskäyttöä ja kimppakyytipalveluja.
- Harvaan asutuilla alueilla lisätään kunnallista ja muuta joukkoliikennettä ja tuetaan sitä kannattamattomilla reiteillä.
Kaupunki- ja aluesuunnittelu sekä rakentaminen
- Huolehditaan siitä, että kaikissa kaupunginosissa on mahdollisuus myös kohtuuhintaiseen asumiseen.
- Tuetaan asunto-osuuskuntia.
- Rajoitetaan julkisten palvelujen keskittämistä. Esimerkiksi koulujen ja terveyspalvelujen tulee olla lähellä käyttäjiä.
- Rajoitetaan kaavoituksessa ja lupamenettelyssä ylikansallisten yritysten etulyöntiasemaa paikallisiin yrityksiin verrattuna.
- Rajoitetaan ylikulutusta ruokkivia ja kaupunkikeskustaa näivettäviä palveluja, esimerkiksi automarkettikeskittymiä, jotka lisäävät fossiilista kuluttamista.
- Suositaan korjaamista ja kunnostamista rakennusten purkamisen sijasta. Jos kuitenkin puretaan, purkujätteet hyödynnetään.
- Suositaan uudisrakentamista vain, jos se on välttämätöntä. Huomioidaan tällöin sijainti, materiaalit, rakennuksen kesto sekä tulevan energian ja sähkön kulutus.
- Vähennetään ympäristöhaittoja ja tuetaan paikallista työllisyyttä suosimalla puurakentamista.
- Perustetaan ja vaalitaan viheralueita, kaupunkimetsiä, niittyjä ja luonnonvaraisia alueita myös kaupungin keskustassa.
- Ostetaan ja suojellaan metsää.
- Ei tueta uusia kaivoshankkeita kunnan alueella ja valvotaan jo olemassa olevien kaivoshankkeiden ympäristövaikutuksia.
Ruoka ja maanviljelys
- Lisätään paikallisesti tuotetun ja kasvisruoan määrää joukkoruokailussa, esim. kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa.
- Tuetaan järjestöjä ja muita tahoja, jotka edistävät kestävää ruoantuotantoa ja vähentävät ruokahävikkiä.
- Edesautetaan kestävää maataloutta. Suositaan paikallista ruokaa ja pientuotantoa.
- Luodaan yhteisöviljelmiä myös kaupunkialueilla.
Nämä kohtuusterveiset perustuvat Kohtuusliikkeen 2021 kuntavaaliehdotuksiin, jotka Kohtuus ry on päivittänyt maaliskuussa 2025.